Aktualizace stránek: 06.08.2023
 
Moštárna Kvíc
O nás   Pěstitelská pálenice
Moštování   Vážení a milí přátelé,
Prpdej moštu  

příroda nám začíná nabízet ze svého stolu hojnost ovoce, zrají třešně, višně a v krátkém čase budou následovat meruňky, broskve a další ovoce.

Na podzim pak nám příroda připraví úrodu švestek, jablek a hrušek.
Řada z vás pak stojí před otázkou, co se zbytky ovoce, když je již spíž naplněna kompoty a marmeládami.
Jednoznačně můžete přebytků ovoce využít k vypálení lahodného ovocného destilátu, který vás zahřeje v zimních měsících nebo přispěje k dobré náladě při posezení s přáteli.
Nabízíme své mnohaleté zkušenosti s pěstitelským pálením a rádi se o vaše ovoce postaráme.

Pěstitelská pálenice  
Nejčastější dotazy  
Fotogalerie  
Kontakty  
další produkty  







Vážení zákazníci, vítáme Vás v sezoně 2023 - 2024





Orientační tabulka výtěžnosti z jednotlivých druhů ovoce:
Výtěžnost záleží na cukernatosti ovoce a může se lišit rok od roku.


 
    Uvedeno v litrech 50 % destilátu ze 100 kg ovoce




    Třešně, višně 7 - 9 litrů
    Meruňky 8 - 10 litrů
    Broskve 7 litrů
    Mirabelky 7 litrů
    Švestky 10 - 12 litrů
    Jablka (mošt) 9 litrů
    Hrušky 8 litrů
   

    Informace o zpracování ovoce a přípravě kvasu na pálení:

Třešně a višně přijímáme k pálení pouze bez stopek. Všechny peckoviny před vlastním pálením odpeckováváme, destilát je po té jemnější a "nedrhne".
Jablka a hrušky, ne přezrálé, před vlastní přípravou kvasu, jako jediná palírna vymoštujeme a následně šťávu necháme prokvasit. Zajistíme tím plné prokvašení materiálu a destilát je jemnější.
Proto nedoporučujeme toto ovoce před vlastním příjmem na pálení nijak upravovat, přineste je jen v celku.
Na přípravu kvasů požíváme ušlechtilé kvasinky.
   
   
   
   






   






   
Všeobecně platí, že by ovoce mělo být vyzrálé a v žádném případě ne plesnivé, či shnilé.


     
 
PŘÍJEM OVOCE NA PÁLENÍ VÝDEJ DESTILÁTU
       
   
PROVOZNÍ DOBA 2023 - 2024
   
    SRPEN pouze 18. a 25.:
09:00 - 17:00
     
    ZÁŘÍ - PROSINEC (do 17.12.) pátek 9:00 - 17:00
      neděle 15:00 - 17:00
       
   
další informace na tel. čísle: 777 23 22 76, 777 23 25 76
     
   
MINIMÁLNÍ MNOŽSTVÍ OVOCE NA PÁLENÍ
     
   
Třešně, višně, meruňky, broskve, mirabelky, švestky od 30 kg
   
Jablka, hrušky od 50 kg
   
A to jednorázově, od jednoho druhu!!!
     
   
Ceník pálení
     
   

Základní cena 1 l 50% destilátu.................................220,- Kč

     
    Cena zahrnuje: 


    * zpracování ovoce - peckoviny před vlastním pálením odpeckujeme,


   jablka a hrušky moštujeme.
    * příprava kvasů - k přípravě kvasů používáme ušlechtilé kultury 


   kvasinek, ovoce lépe prokváší


* uskladnění kvasu - po celou dobu kontrolujeme prokvašení a kvalitu
    * vlastní pálení, včetně energií
    * ředění destilátu
    * spotřební daň a DPH
    * likvidaci výpalků
     
   

K základní ceně za litr destilátu se připočítává poplatek za manipulaci................................................................ 2,- Kč/1kg

     
     
    Při menším množství ovoce nebo kvasu je materiál smíchán s ovocem ostatních pěstitelů za podmínky dodržení jednotlivých druhů ovoce v kvasných kádích, přičemž musí být dodrženo minimální množství ovoce 30 kg (třešně, višně, meruňky, broskve, mirabelky, švestky) a 50 kg (jablka a hrušky).










     
    Individuální přístup: V případě, že pěstitel má zájem o to, aby jeho destilát byl připraven pouze z jeho ovoce, musí dodat jednorázově minimálně 300 kg ovoce.




    Toto ovoce je následně zpracováno, dle předchozího popisu.








     
   

PÁLENÍ Z VLASTNÍCH KVASŮ:

Více než 250 l kvasu

 
    Cena 1l 50% destilátu.......................................................210,- Kč

Pro tuto službu je nutné mít vlastní hotový kvas, připraven ihned k pálení.











    Je možno, po dohodě, vypálit i menší množství vlastního hotového kvasu - 150 l až 249 l. K základní ceně 210,- Kč za litr 50% destilátu se připočítává poplatek za manipulaci s kvasem 2,- Kč za 1 kg + paušální poplatek 600,-Kč za "nenaplněný kotel".
     
    Kvasy připravené z peckovin vám před pálením vypeckujeme, přičemž tato služba je zahrnuta v ceně.
   
    Vyzvednutí destilátu:
    Zákazník si musí vyzvednout destilát, po tel. výzvě, do 14 dnů, a to v uvedenou pracovní dobu.
 

Po vypálení je ovocný destilát připraven ve vratných transportních plastových barelech a zákazník si destilát přelije do vlastních přinesených nádob.

Nebo, na přání zákazníka, v litrových skleněných lahvích.

Tento požadavek je nutno nahlásit při příjmu ovoce!

   
   
     
    Cena lahve s víčkem..........................15,- Kč


Plnění do lahve...................................5,- Kč


Celkem ...........................................20,- Kč



Lahve nejsou vratné!!!
   
   
Každý zákazník je povinen, dle zákona o lihu č.61/1997 Sb., sdělit katastrální číslo pozemku, kde získal ovoce k pěstitelskému pálení!

Upozornění:
Vámi poskytnuté osobní údaje jsou dle zákona o lihu č. 61/1997 Sb. poskytnuty pouze celnímu úřadu k dalšímu zpracování.
   
     
     
patice