 |
 |
|
 |
 |
|
Provoz moštárny a palírny zůstává zachován.
Rozhodnutí je dle výjimky o výrobě a prodeji potravin.
Vyžadujeme dodržování "Usnesení vlády ČR o přijetí krizových opatření", týkajících se nošení roušek, rozestupů, počtu pohybu osob a shromažďování.
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
DOVOLENÁ |
|
|
Od 20. 12. 2020 do 10. 1. 2021 |
|
|
|
|
|
Přejeme všem svým zákazníkům příjemné prožití svátků |
|
|
a do roku 2021 zdraví a štěstí |
|
|
|
|
|
Vážení a milí přátelé,
příroda nám začíná nabízet ze
svého stolu hojnost ovoce, zrají třešně,
višně a v krátkém čase budou
následovat meruňky, broskve a další ovoce.
Na podzim pak nám příroda připraví úrodu švestek, jablek a hrušek.
Řada z vás pak stojí před otázkou, co se
zbytky ovoce, když je již spíž naplněna kompoty a
marmeládami.
Jednoznačně můžete přebytků ovoce využít
k vypálení lahodného ovocného
destilátu, který vás zahřeje v zimních
měsících nebo přispěje k dobré náladě
při posezení s přáteli.
Nabízíme své mnohaleté zkušenosti
s pěstitelským pálením a rádi se o
vaše ovoce postaráme.
Vážení zákazníci, vítáme Vás v sezoně 2020 - 2021. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orientační tabulka výtěžnosti z jednotlivých druhů ovoce:
Výtěžnost záleží na cukernatosti ovoce a může se lišit rok od roku. |
|
|
|
|
|
|
Uvedeno v litrech 50 % destilátu ze 100 kg ovoce
|
|
|
|
|
|
|
Třešně, višně |
7 - 9 litrů |
|
|
Meruňky |
8 - 10 litrů |
|
|
Broskve |
7 litrů |
|
|
Mirabelky |
7 litrů |
|
|
Švestky |
10 - 12 litrů |
|
|
Jablka (mošt) |
9 litrů |
|
|
Hrušky |
8 litrů |
|
|
|
|
|
|
Informace o zpracování ovoce a přípravě kvasu na pálení:
Třešně a višně
přijímáme k pálení pouze bez stopek.
Všechny peckoviny
před vlastním pálením odpeckováváme,
destilát je po té jemnější a "nedrhne".
Jablka a hrušky, ne přezrálé, před vlastní
přípravou kvasu, jako jediná palírna vymoštujeme a následně šťávu
necháme prokvasit. Zajistíme tím plné prokvašení materiálu a destilát
je jemnější.
Proto nedoporučujeme toto
ovoce před vlastním příjmem na pálení nijak
upravovat, přineste je jen v celku.
Na přípravu kvasů požíváme ušlechtilé kvasinky. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Všeobecně platí, že by ovoce mělo být
vyzrálé a v žádném případě ne
plesnivé, či shnilé.
|
|
|
|
|
|
|
|
POZOR ZMĚNA PROVOZNÍ DOBY NA LISTOPAD |
|
|
|
|
|
|
Moštování pouze |
sobota 09:00 - 12:00 |
|
|
|
|
|
|
Příjem ovoce na pálení a
|
pátek 09:00 - 17:00 |
|
|
výdej |
sobota 15:00 - 17:00 |
|
|
|
|
|
|
další informace na tel. čísle: 777 23 22 76
|
|
|
|
|
|
MINIMÁLNÍ MNOŽSTVÍ OVOCE NA PÁLENÍ
|
|
|
|
|
|
Třešně, višně, meruňky, broskve, mirabelky, švestky od 30 kg
|
|
|
Jablka, hrušky od 50 kg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cena 1 l 50% destilátu................................................... 190,- Kč
|
|
|
Cena 1 l 50 % destilátu (z vl. hotových kvasů min. 250 l).... 180,- Kč
|
|
|
|
|
|
Cena zahrnuje: |
|
|
|
|
* zpracování ovoce - peckoviny před vlastním pálením odpeckujeme, |
|
|
jablka a hrušky moštujeme. |
|
|
* příprava kvasů - k přípravě kvasů používáme ušlechtilé kultury |
|
|
kvasinek, ovoce lépe prokváší |
|
|
|
* uskladnění kvasu - po celou dobu kontrolujeme prokvašení a kvalitu |
|
|
* vlastní pálení, včetně energií |
|
|
* ředění destilátu |
|
|
* spotřební daň a DPH |
|
|
* likvidaci výpalků |
|
|
|
|
|
Při
menším množství ovoce nebo kvasu je
materiál smíchán s ovocem ostatních
pěstitelů za podmínky dodržení jednotlivých druhů
ovoce v kvasných kádích, přičemž musí
být dodrženo minimální množství ovoce 30 kg
(třešně, višně, meruňky, broskve, mirabelky,
švestky) a 50 kg (jablka a hrušky).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Individuální přístup:
V případě, že pěstitel má zájem o to, aby
jeho destilát byl připraven pouze z jeho ovoce, musí
dodat jednorázově minimálně 300 kg ovoce.
|
|
|
|
|
|
|
Toto ovoce je následně zpracováno, dle předchozího popisu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PÁLENÍ Z VLASTNÍCH KVASŮ:
|
|
|
|
|
|
Cena 1l 50% destilátu...................................................180,- Kč
Pro tuto službu je nutné mít vlastní hotový kvas, připraven ihned k pálení.
Minimální množství kvasu je 250 l.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Je možno, po dohodě, vypálit i menší množství vlastního hotového kvasu - 150 l až 249 l. |
|
|
|
|
|
V tomto případě je účtován paušální poplatek 400,- Kč za "nenaplněný kotel". |
|
|
|
|
|
Kvasy připravené z peckovin vám před pálením vypeckujeme,přičemž tato služba je zahrnuta v ceně. |
|
|
Po vypálení je
ovocný destilát připraven ve
vratných transportních plastových barelech
nebo na přání zákazníka
v litrových skleněných lahvích. Tento
požadavek je nutno nahlásit při příjmu ovoce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cena lahve s víčkem..........................10,- Kč
|
|
|
Plnění do lahve...................................5,- Kč |
|
|
Celkem ...........................................15,- Kč |
|
|
|
|
|
|
Lahve je možné vrátit pouze výměnou |
|
|
Musí být čisté, s víčkem a bez polepů a potisků! |
|
|
Zákazník si může destilát přelít do vlastních přinesených nádob.
|
|
|
|
|
|
|
 |