 |
 |
|
 |
 |
|
Vážení a milí přátelé, |
 |
|
příroda nám začíná nabízet ze
svého stolu hojnost ovoce, zrají třešně,
višně a v krátkém čase budou
následovat meruňky, broskve a další ovoce.
Na podzim pak nám příroda připraví úrodu švestek, jablek a hrušek.
Řada z vás pak stojí před otázkou, co se
zbytky ovoce, když je již spíž naplněna kompoty a
marmeládami.
Jednoznačně můžete přebytků ovoce využít
k vypálení lahodného ovocného
destilátu, který vás zahřeje v zimních
měsících nebo přispěje k dobré náladě
při posezení s přáteli.
Nabízíme své mnohaleté zkušenosti
s pěstitelským pálením a rádi se o
vaše ovoce postaráme. |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vážení zákazníci, vítáme Vás v sezoně 2025 - 2026 |
|
|
|
|
|
Orientační tabulka výtěžnosti z jednotlivých druhů ovoce:
Výtěžnost záleží na cukernatosti ovoce a může se lišit rok od roku. |
|
|
|
|
|
|
Uvedeno v litrech 50 % destilátu ze 100 kg ovoce
|
|
|
|
|
|
|
Třešně, višně |
7 - 9 litrů |
|
|
Meruňky |
8 - 10 litrů |
|
|
Broskve |
7 litrů |
|
|
Mirabelky |
7 litrů |
|
|
Švestky |
10 - 12 litrů |
|
|
Jablka (mošt) |
9 litrů |
|
|
Hrušky |
8 litrů |
|
|
|
|
|
|
Informace o zpracování ovoce a přípravě kvasu na pálení:
Třešně a višně
přijímáme k pálení pouze bez stopek.
Všechny peckoviny
před vlastním pálením odpeckováváme,
destilát je po té jemnější a "nedrhne".
Jablka a hrušky, ne přezrálé, před vlastní
přípravou kvasu, jako jediná palírna vymoštujeme a následně šťávu
necháme prokvasit. Zajistíme tím plné prokvašení materiálu a destilát
je jemnější.
Proto nedoporučujeme toto
ovoce před vlastním příjmem na pálení nijak
upravovat, přineste je jen v celku.
Na přípravu kvasů požíváme ušlechtilé kvasinky. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Všeobecně platí, že by ovoce mělo být
vyzrálé a v žádném případě ne
plesnivé, či shnilé.
|
|
|
|
|
|
|
|
PŘÍJEM OVOCE NA PÁLENÍ VÝDEJ DESTILÁTU |
|
|
|
|
|
|
Příjem ovoce na pálení: od pátku 11.7.2025 |
|
|
|
|
|
ČERVENEC A SRPEN: každý pátek 13:00 - 17:00 |
|
|
PROVOZNÍ DOBA 2025 - 2026 |
|
|
|
|
ZÁŘÍ - PROSINEC (do 21.12.) |
pátek 9:00 - 17:00 |
|
|
|
neděle 15:00 - 17:00 |
|
|
|
|
|
|
další informace na tel. čísle: 777 23 22 76, 777 23 25 76
|
|
|
|
|
|
MINIMÁLNÍ MNOŽSTVÍ OVOCE NA PÁLENÍ
|
|
|
|
|
|
Třešně, višně, meruňky, broskve, mirabelky, švestky od 30 kg
|
|
|
Jablka, hrušky od 50 kg
|
|
|
A to jednorázově, od jednoho druhu!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Základní cena 1 l 50% destilátu.................................240,- Kč
|
|
|
|
|
|
Cena zahrnuje: |
|
|
|
|
* zpracování ovoce - peckoviny před vlastním pálením odpeckujeme, |
|
|
jablka a hrušky moštujeme. |
|
|
* příprava kvasů - k přípravě kvasů používáme ušlechtilé kultury |
|
|
kvasinek, ovoce lépe prokváší |
|
|
|
* uskladnění kvasu - po celou dobu kontrolujeme prokvašení a kvalitu |
|
|
* vlastní pálení, včetně energií |
|
|
* ředění destilátu |
|
|
* spotřební daň a DPH |
|
|
* likvidaci výpalků |
|
|
|
|
|
K základní ceně za litr destilátu se připočítává poplatek
za manipulaci s ovocem, rozkvašeným i hotovým kvasem...................... 2,- Kč/1kg |
|
|
|
|
|
|
|
|
Při
menším množství ovoce, rozkvašeného ovoce nebo kvasu (pod 250kg), je surovina smíchána s druhově stejnou surovinou ostatních pěstitelů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Individuální přístup:
V případě, že pěstitel má zájem o to, aby
jeho destilát byl připraven pouze z jeho ovoce, musí
dodat jednorázově minimálně 300 kg ovoce.
|
|
|
|
|
|
|
Toto ovoce je následně zpracováno, dle předchozího popisu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PÁLENÍ Z VLASTNÍCH HOTOVÝCH KVASŮ:
Více než 250 kg kvasu
|
|
|
|
|
Cena 1l 50% destilátu.......................................................230,- Kč
Pro tuto službu je nutné mít vlastní hotový kvas, připraven ihned k pálení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Je možno, po dohodě, vypálit i menší množství vlastního hotového kvasu - 150 l až 249 l. K základní ceně 230,- Kč za litr 50% destilátu se připočítává paušální poplatek 700,-Kč za "nenaplněný kotel". |
|
|
|
|
|
Kvasy připravené z peckovin vám před pálením vypeckujeme, přičemž tato služba je zahrnuta v ceně. |
|
|
|
|
|
Výdej destilátu: |
|
|
Po telefonické výzvě si zákazník vyzvedne destilát nejpozději do 14 dnů, a to v uvedenou pracovní dobu. |
|
|
Po vypálení je
ovocný destilát připraven v transportních plastových barelech a zákazník si destilát přelije do vlastních přinesených nádob.
V případě, že nebude mít vlastní nádoby, může použít za úplatu stávající plastové barely:
Cena barelu 3 až 10 litrového..........................................25,- Kč/ks
nebo
na přání zákazníka,
naplníme destilát do litrových skleněných lahví.
|
|
|
|
|
|
|
Tento požadavek je nutno nahlásit při příjmu ovoce a kvasů! |
|
|
|
|
|
Cena lahve s víčkem..........................15,- Kč
|
|
|
Plnění do lahve..................................10,- Kč |
|
|
Celkem .............................................25,- Kč |
|
|
Lahve nejsou vratné!!! |
|
|
|
|
|
Každý zákazník je povinen, dle zákona o lihu č.61/1997 Sb., sdělit katastrální číslo pozemku, kde získal ovoce k pěstitelskému pálení!
Upozornění:
Vámi poskytnuté osobní údaje jsou dle zákona o lihu č. 61/1997 Sb. poskytnuty pouze celnímu úřadu k dalšímu zpracování.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |